
دکتر حسن هانیزاده کارشناس مسائل خاورمیانه؛
شهید سلیمانی و استراتژی کادرسازی برای مقاومت فلسطین
دکتر حسن هانیزاده کارشناس مسائل خاورمیانه یکی از استراتژی های موفق شهید سلیمانی را کادر سازی برای آینده مقاومت و ترسیم نقشه ی راه می داند. او معتقد است قدرت و شکست ناپذیری فعلی مقاومت فلسطین مرهون کادرسازی و طراحی های شهید سلیمانی است.
شهید سلیمانی در ایجاد، تقویت و توسعه محور مقاومت در منطقه چه نقشی داشتند؟ در صورت امکان تبیین بفرمایید؟
شهید حاجقاسم سلیمانی یکی از محوریترین شخصیتهای ایران و جهان اسلام تلقی میشد. نقش بیبدیل شهید حاجقاسم سلیمانی در طول چهار دهه گذشته و بعد از پیروزی انقلاب اسلامی، در چند محور قابل تجزیه و تحلیل است. یکی از مهمترین لشکرهای پیروز در جنگ تحمیلی رژیم صدام علیه جمهوری اسلامی ایران، لشکر ثارالله به فرماندهی شهید سلیمانی بود که این لشکر نقش تأثیرگذاری در خلق پیروزیهای جنگ را به عهده داشت.
شهید حاجقاسم سلیمانی در حوزه منطقهای، در تغییر نقشه منطقه و مقابله با هژمونی آمریکا و رژیم صهیونیستی نقش فرادستی داشت. ایشان یکی از تأثیرگذارترین و محوریترین فرماندهان در حوزه محور مقاومت هست. نقش ایشان در پیروزیهای محور مقاومت مخصوصاً در جنگ 33 روزه لبنان، فرماندهی مستقیم در شکست ارتش رژیم صهیونیستی بود. نقش ایشان در تقابل با جریانهای تکفیری در سوریه و عراق کاملاً قابل ملاحظه و فرادستی بود. به همین دلیل، حاجقاسم سلیمانی همواره در رصد اطلاعاتی و در تعقیب دستگاههای امنیتی رژیم صهیونیستی و آمریکا بود؛ چون این شهید بزرگوار مانع تغییر ساختار غرب آسیا به سود رژیم صهیونیستی و آمریکا بود. همواره محور مقاومت مدیون فرماندهی بیبدیل شهید حاجقاسم سلیمانی هست.
شهید سلیمانی را شهید قدس هم نامیدند. فلسطین و موضوع آزادی قدس چه جایگاهی در اندیشه و عملکرد سردار سلیمانی داشت؟
بعد از جنگ تحمیلی، یکی از دغدغههای مهم شهید سلیمانی موضوع آزادی قدس شریف بود و ایشان بسیار جدی و صادقانه در پی آزادی قدس بود. شهید سلیمانی برای آزادسازی بیتالمقدس، در حوزه عملیاتی و میدانی استراتژی عملیاتی ترسیم کرد. به نظر میرسید که سازماندهی مبارزات ملت فلسطین هم با عملکرد و رهنمودهایی که حاجقاسم ارائه میداد، صورتگرفته و تمام مبارزان فلسطینی موفقیتهای میدانی در تقابل با رژیم صهیونیستی را مرهون و مدیون همکاریها و فرماندهی میدانی حاجقاسم سلیمانی هستند. به همین دلیل، رژیم صهیونیستی از وجود این فرمانده میدانی و سیاسی و عملیاتی بهشدت احساس خطر میکرد؛ لذا، جریانهای مبارز فلسطینی در لبنان و سوریه و فلسطین همواره مدیون فرماندهی میدانی و مستقیم حاجقاسم بودند. وضعیتی که الآن در تمام اراضی اشغالی بهوجود آمده و همه این اراضی در تیررس موشکهای حماس و جهاد اسلامی قرار دارد، بهخاطر هدایتها و فرماندهی شهید حاجقاسم است.
شهید سلیمانی چطور توانست این موضوع را مدیریت کند و دوباره این گروههای مقاومت را در یک جبهه سازماندهی کند؟
یکی از ویژگیهای برجسته شهید سلیمانی، قدرت سازماندهی نیروهای زیرمجموعه خودش بود. ایشان یک مدیریت کاملاً استراتژیک میدانی را دنبال میکرد. حاجقاسم مستقیماً نسبت به عملکرد رزمندگان فلسطینی اشراف داشت و یک انسجام کامل و وفاق بین همه مبارزان فلسطینی و سازمانهای جهادی فلسطین وجود داشت. ایشان در بین مبارزان ملیگرا و جنبشهای اسلامی در فلسطین و در همه طیفهای مبارزاتی فلسطین، مقبولیت خاصی داشت و همواره در میان ملت فلسطین از احترام بالایی برخوردار بود. همه فرماندهان میدانی فلسطین به قدرت تأثیرگذاری و عملیاتی و مدیریت میدانی شهید حاجقاسم اعتراف داشتند؛ لذا، مسیر و نقشه راهی که ایشان برای فلسطین ترسیم کردند، هماکنون در اراضی اشغالی موردتوجه جنبشهای مبارز قرار دارد.
شما در یکی از مصاحبههایتان اشاره کردید که شرایط منطقه به نفع محور مقاومت در حال تغییر است. با توجه به تمرکزی که ما روی مسئله فلسطین داریم لطفاً در اینباره بیشتر توضیح دهید؟
یکی از ویژگیهای مدیریتی شهید حاجقاسم این بود که ایشان بعد از سازماندهی رزمندگان مختلف محور مقاومت، اختیار عمل و اتخاذ تصمیمگیریها را به فرماندهان میدانی واگذار میکرد. آنچه الآن در فلسطین اشغالی میگذرد، نتیجه مدیریت مستقیم میدانی و اختیاری است که برای تصمیمگیری به مدیران میدانی فلسطین میداد. شرایط الآن بهگونهای است که تمام اراضی اشغالی تحت برد موشکهای رزمندگان فلسطینی قرار دارد. الآن شرایط امنیتی در اراضی اشغالی به نفع رزمندگان فلسطینی است و رژیم صهیونیستی بهشدت احساس وحشت میکند به گونهای که رئیس ستاد ارتش رژیم صهیونیستی صریحاً اعلام کرد که حرکت و راه رفتن در خیابانهای تلآویو بسیار مشکل شده است. این یکی از نمونههای مدیریت میدانی حاجقاسم در اراضی اشغالی بود.
به نظر شما شهادت حاجقاسم در طولانیمدت میتواند تأثیر منفی روی گروههای مقاومت فلسطین داشته باشد؟
مهمترین ویژگی شهید قاسم سلیمانی، مدیریت و کادربندی و سازماندهی مبارزان بود. ایشان در درجه اول حرکتهای میدانی را ترسیم میکرد و اختیار تصمیمگیری را به فرماندهان میداد. این صحیح است که بعد از شهادت حاجقاسم سلیمانی یک نوع خلأ میدانی و مبارزاتی بهوجود آمده؛ اما استراتژی ایشان این بود که افراد وابسته به همدیگر نباشند، بلکه سازماندهی و تشکیلاتی که ایجاد میکرد بهصورت مجموعه عمل میکردند و شخص خیلی نمیتوانست مؤثر باشد. حاجقاسم نمیخواست همه مسائل میدانی و سیاسی و عملیاتی را وابسته به خود کند، بلکه نقشه و راهی ترسیم میکرد و در اختیار مدیران میدانی قرار میداد و عملیاتی میشد. به همین دلیل، شرایط الآن فلسطین اشغالی بعد از شهادت حاجقاسم سلیمانی همچنان به نفع ملت فلسطین حرکت میکند و خلأ چندانی بهلحاظ مبارزاتی بهوجود نیامده است.
اگر نکته دیگری مدنظرتان هست، در خدمتیم.
رژیم جنایتکار آمریکا با همکاری رژیم صهیونیستی برای ترور حاجقاسم سلیمانی، از مدتها پیش تمام حرکات ایشان را از ماهوارهها رصد میکرد. حقطلبی و قدرت جمهوری اسلامی ایران و فرماندهان میدانی جمهوری اسلامی ایران نشان دادند که جامعه جهانی تحتتأثیر قانون جنگل است که ایالات متحده و همپیمانان او این قانون را به ملتهای مستضعف تحمیل میکنند. حاجقاسم سلیمانی با مدیریت و هدایتهای میدانی خودش در تقابل با این قانون جنگلی بود که آمریکا بر جهان تحمیل کرد.