چگونه درباره حاج قاسم با کودکان سخن بگوییم؟
نشست «چگونه درباره حاج قاسم با کودکان سخن بگوییم؟» در سرای کودک نمایشگاه کتاب تهران برگزار شد.
نشست «چگونه درباره حاج قاسم با کودکان سخن بگوییم ؟» در سرای کودک راهروی A سالن علی لندی نمایشگاه کتاب تهران با حضور مریم جلالی عضو هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی و سید علی کاشفی خوانساری نویسنده حوزه کودک و نوجوان برگزار شد.
مریم جلالی درباره چرایی ضرورت اسطورهسازی برای کودکان ادامه داد: میراث فرهنگی یک ملت صرفا به مادیات محدود نمیشود و هر اتفاق تاریخی میراث فرهنگی بوده و اسطورهها هم جزو میراث فرهنگی هستند.
وی ادامه داد: جامعه زمینهساز ظهور و تثبیت اسطورههاست و وظیفه ما حفظ این اسطوره و معرفی آنها به نسلهای بعدی است.
مریم جلالی گفت: هنر یک هنرمند صرفا آشنا کردن کودک با حاج قاسم نیست. هرچقدر که گرافیک یک اثر خوب باشد اما اگر محتوای اثر، کودک را به فکر فرو نبرد، راه به جایی نخواهد برد. باید داستانهای کودک را به سمت پِیرنگ باز ببریم تا کودک درباره ویژگیهای خوب و بد ماجرا فکر کند.
سید علی کاشفی خوانساری دیگر سخنران این نشست در ابتدا با طرح پرسشی به چرایی لزوم اسطورهسازی از شخصیتهای معاصر پرداخت و اظهار کرد: بهتر است این را بپرسیم که چرا باید یک شخصیت معاصر را به کودکان معرفی کنیم. یک شخصیت معاصر که مسیر زندگیاش با پوشیدگی همراه بوده و تا چند سال قبل از شهادتش به صورت کامل شناخته شده هم نبوده اما به یکباره تبدیل به یک چهرهی مطرح و مشهور میشود و در یک عملیات تروریستی به شهادت میرسد.
خوانساری اضافه کرد: در ادبیات کودک نه شخصیتها و نه رویدادها، اولویت ندارند، بلکه اولویت، سلیقه مخاطب است. یکی از ارزشمندترین آموزههایی که میتوان از شخصیت حاج قاسم استخراج کرد حق طلبی، دفاع از مظلوم و ارزشهای دینی و انسانی در اقصی نقاط جهان است. چنین شخصیتی میتواند برای کودک امروز و فردا مفید باشد.
این نویسنده حوزه کودک درباره تبدیل یک شخصیت تاریخی به اسطوره گفت: اینکه چگونه یک شخصیت محبوب میشود و مردم خودشان درباره آن سخن میگویند موضوع پیچیدهای است. نمونه معاصر آن را میتوان درباره شخصیت تختی دانست که ذهنهای خلاقانه مردم داستانهایی درباره او میگوید که ممکن است اصلا درست نباشد.
خوانساری با انتقاد از آثار موجود در حوزه کودک درباره حاج قاسم تصریح کرد: مخاطب کودک تعارف ندارد و اگر ذرهای احساس شعار کند آن را کنار میگذارد. در حال حاضر شاهدیم برخی از آثار با رویکرد شعاری عرضه میشود و مخاطب کودک آن را نمیخواند و اگر هم بخواند تاثیر سوء میگیرد. تاکنون حدود ۵۰ اثر از این شهید بزرگوار در حوزه کودک منتشر شده اما این آثار توسط ناشران بزرگ و مطرح منتشر نشده است.
دیدگاهی ثبت نشده است